Gå til hovedindhold
Pressemeddelelse

Stærkt samarbejde har fået Aabenraas nye pumpesluse i gang før tid

Stærkt samarbejde har fået Aabenraas nye pumpesluse i gang før tid. Den nye kombinerede sluse- og pumpeanlæg i Aabenraa by, som først skulle have været færdig om to måneder, er efter en lynindsats gjort klar til brug og bidrager til at sikre Mølleåen fra at oversvømme dele af Aabenraa.

20. okt. 2023

Indhold

    Siden de første varslinger om rekordhøje vandstandsstigninger kom ind, har både leverandører og samarbejdspartnere fra COWI, Jorton, N1, Watergroup og Arwos arbejdet hårdt for at få gang i én af de tre store pumper i pumpesluseanlægget.

    Sent torsdag eftermiddag lykkedes det, og dermed kan pumpen være med til at sikre, at Mølleåen i Aabenraa ikke oversvømmer sine bredder. Straks man konstaterede, at pumpen virkede, lukkede man sluseportene, og på ganske kort tid lykkedes det at sænke vandstanden markant i Mølleåen.

    Dermed frigiver pumpen en del materiel til det øvrige beredskab. Alene én af de tre pumper i pumpesluen  kan  flytte omkring 120.000 liter vand i minuttet, hvilket på nuværende tidspunkt er nok til at sikre, at Mølleåen ikke går over sine bredder.

    På den baggrund frigiver pumpeslusen et antal kraftige mobile pumper, som beredskabet kan indsætte andre steder, hvor der er brug for eksterne pumper.

    Bygningen af pumpeslusen blev vedtaget af Byrådet på baggrund af, at Aabenraa flere gange er blevet udpeget som risikoområde for oversvømmelser i forbindelse med stormflod.

    Pumpeslusen koster 56 millioner kroner at bygge og bliver finansieret af både Aabenraa Kommune og forsyningsselskabet Arwos.

    Fakta: Sådan virker pumpeslusen

    • Pumpeslusen ligger, hvor Mølleåen løber ud i Aabenraa Fjord. Hidtil har det været nødvendigt at pumpe vand med mobile beredskabspumper for at undgå oversvømmelsesrisiko i byen, hvis åen gik over sine bredder.

    • I den nye pumpe-sluse etableres en permanent pumpekapacitet, som er dimensioneret ud fra forventet fremtidig havstigning og øget nedbør som følge af klimaforandringerne.

    • Pumpeslusen vil have tre pumper, når den er færdigbygget. Hver pumpe består i sin enkelthed af et hult rør, hvor en roterende spiralformet snegl, også kaldet en snekke, inde i røret trækker vandet op. Dette giver plads til, at fisk kan passere igennem pumpen.

    • Hver snekkepumpe har en diameter på to meter.