Gå til hovedindhold
Pressemeddelelse

Franciska Clausens værker skal pryde nyt museum

Fonden Franciska Clausens Samlinger og Museum Sønderjylland har underskrevet en aftale, der sikrer, at et nyt museum i Aabenraa får mere end 2.500 værker af Franciska Clausen. Aftalen er betinget af, at der opnås finansiering, byggetilladelse og aftale med entreprenør til nyt museum.

20. mar. 2024

Indhold

  En aftale mellem Museum Sønderjylland og Fonden Franciska Clausens Samlinger skal sikre, at et nyt ikonisk museum på Kilen i Aabenraa bliver prydet af en lang række Franciska Clausen-værker.

  Fonden forærer mere end 2.500 Franciska Clausen-værker til Museum Sønderjylland, hvis der inden for seks år er sikret finansiering, byggetilladelse og aftale med hovedentreprenør på et nyt museum i Aabenraa. Indtil betingelserne er en realitet har parterne indgået en deponeringsaftale for de kommende seks år. Aftalen sikrer, at Museum Sønderjylland overtager brugsretten til Franciska Clausen-samlingen, og at værkerne kan udstilles på Brundlund Slot i Aabenraa.

  - Det er dejligt, at det lykkedes os at få en aftale, hvor samlingen bliver i Aabenraa, hvilket jo er dens helt naturlige plads. Det er en aftale, der betyder alt for os. Vi har arbejdet på den, siden fonden blev etableret kort før Franciskas død. Nu kan vi se ind i en god aftale, som jeg er sikker på, at Franciska ville være glad for, siger Formand Fonden Franciska Clausens Samlinger, Peter Siefert-Clausen.

  Også museumsdirektør hos Museum Sønderjylland, Axel Johnsen, er glad for den indgåede aftale:

  - Vi er meget glade for, at vi nu kan fortsætte samarbejdet om Franciska Clausen. Et samarbejde der begyndte i 2012, da samlingen kom tilbage til Aabenraa. Vi glæder os til at have samlingen på Brundlund Slot, hvor vi fokuserer på formidlingen og udforskningen af Franciska Clausen, men vi glæder os også til det lange perspektiv, hvor Franciska Clausen naturligvis skal have en fremtrædende rolle i et nyt museum, fortæller han.

  Arbejdet med fondssøgninger til det nye museum er i gang, og byrådet i Aabenraa Kommune godkendte sidste år et prospekt for et moderne museum, hvor udsyn, nysgerrighed og international orientering binder kunstnerne sammen med den unikke søfartshistorie i området.

  - Aftalen er et vigtigt skridt på vores vej til et nyt museum i Aabenraa Kommune. Franciska Clausen er en af vores allerstørste Aabenraa-borgere, og hendes værker skal i sagens natur have en fremtrædende plads på det nye vartegn, som museet bliver. Jeg håber, at aftalen også kan være med til at sætte skub i fondsarbejdet, så vi kan komme tættere på realiseringen af det museum, vi drømmer om, siger Signe Bekker Dhiman, der er formand for Aabenraa Kommunes kultur- og fritidsudvalg.