Gå til hovedindhold
Pressemeddelelse

Aabenraa Kommune markerer 125-året for Franciska Clausens fødsel

7. januar 2024 er det 125 år siden, at Aabenraa-kunstneren Franciska Clausen blev født. Det vil blive markeret i Aabenraa Kommune. Det er derfor netop vedtaget, hvordan de 500.000 kroner, som byrådet afsatte til markeringen, skal anvendes.

02. nov. 2023

Indhold

    I 2024 er det 125 år siden, at den verdenskendte Aabenraa-kunstner Franciska Clausen blev født. Hun er kendt i både ind- og udland for sine værker, og hendes værker præger blandt andet Brundlund Slot og Folkehjem i Aabenraa. Hun er, især efter sin død, blevet en anerkendt og højtagtet kunstner, som med sin nysgerrighed, åbenhed og ikke mindst kunstneriske talent satte Aabenraa på lands- og verdenskortet.

    - For Aabenraa er Franciska Clausens betydning svær at overvurdere. Hendes imponerende bedrifter inden for kunsten taler for sig selv, men også hendes mod som kvinde i en mandsdomineret kunstverden i 1920’erne er forbilledligt. Derfor er det også helt på sin plads, at vi i Aabenraa Kommune kommer til at markere 125-året for hendes fødsel, og jeg glæder mig til at følge med i både vores egne og ikke mindst forskellige eksterne parters markering, siger borgmester i Aabenraa Kommune, Jan Riber Jakobsen.

    Onsdag 1. november vedtog Aabenraa Kommunes Kultur- og Fritidsudvalg udmøntningen af 500.000 kroner, som blev afsat til markeringen i forbindelse med budgetlægningen for 2024.

    De 100.000 kroner skal udmøntes af Billedkunstrådet til en blivende markering af stedet, hvor Franciska Clausen boede i Aabenraa og ambitionen er, at markeringen præsenteres i forbindelse med årsdagen for Franciska Clausens fødsel, 7. januar. 250.000 kroner udmøntes til en aktivitetspulje ved Kulturelt Samråd, som løbende uddeler midler til projekter, der kan ansøge puljen ud fra en række fastsatte kriterier. De resterende 150.000 kroner udmøntes til medfinansiering af øvrige tiltag i markeringen af Franciska Clausens fødsel. Eventuelt restbeløb lægges i aktivitetspuljen.

    - Selvom Franciska Clausen ikke modtog den anerkendelse, hun fortjente, imens hun levede, er hendes liv og værker evigt aktuelle. Derfor ser jeg frem til markeringen, hvor vi både fysisk for eftertiden får markeret, hvor hun levede, og i samarbejde med kommunens institutioner og andre aktører inviterer vores borgere og besøgende med til fejringen af 125-året for hendes fødsel. I Kultur- og Fritidsudvalget håber vi, at mange vil søge støtte til aktiviteter, som kan bidrage til at skabe den markering, Franciska Clausen fortjener i sin fødeby, siger udvalgsformand for Aabenraa Kommunes Kultur- og Fritidsudvalg, Signe Bekker Dhiman.