Gå til hovedindhold
Pressemeddelelse

Aabenraa Kommune fejrer milepæl i byggeriet af innovativ pumpe- og slusestation

Et afgørende skridt er taget mod at beskytte Aabenraa mod potentiele oversvømmelser, da byggeriet af den kombinerede pumpe- og slusestation ved Mølleåens udløb er nået til et afgørende punkt. Det markeres torsdag 21. september klokken 14.00.

18. sep. 2023

Indhold

  En pumpestation uden pumper er som en guitar uden strenge, og derfor var det helt afgørende, at pumpestationen nu har fået installeret de tre pumper, som skal sørge for at pumpe vandet ud i fjorden og dermed sikre Aabenraa mod oversvømmelser.

  For at markere denne vigtige milepæl i byggeriet afholder Aabenraa Kommune sammen med både Arwos og hovedentreprenøren Jorton et hejsegilde torsdag 21. september klokken 14.00, hvor både håndværkere, bygherrer og medlemmer af byrådet er inviteret til at fejre den kombinerede pumpe- og slusestation.

  - Det er en konkret udmøntning af den reviderede risikostyringsplan, som vi vedtog i den tidligere byrådsperiode. Derfor er det et stort og vigtigt skridt i den fremtidige klimasikring af Aabenraa by, at vi snart kan tage den nye pumpeslusestation i brug, siger formand for udvalget for Plan, Teknik og Landdistrikter, Dorte Soll.

  Tilbage i 2011 og igen i 2018 blev Aabenraa by og indre dele af Aabenraa Fjord udpeget som risikoområde for oversvømmelser ved en ekstrem stormflod. Borgmester i Aabenraa Kommune, Jan Riber Jakobsen, som også deltager ved hejsegildet, understreger derfor vigtigheden af, at Aabenraa Kommune har valgt at handle på risikoen.

  - Det er i den grad værd at fejre, at byggeriet af pumpe- og slusestationen er nået så langt, at pumperne og sluserne er blevet installeret. For ikke nok med at byggeriet repræsenterer en markant investering i fremtidssikringen af Aabenraa, så minimerer vi også risikoen for oversvømmelser ved en ekstrem stormflod.

  Byggeriet er blevet til i samarbejde med forsyningsselskabet Arwos, som blandt andet står for at varetage opgaver inden for vand og spildevand. Bestyrelsesformand hos Arwos, Kjeld Hansen, er glad for arbejdet med pumpestationen og ser frem til det fortsatte projekt.

  - Denne pumpe- og slusestation er et vidnesbyrd om, hvad der kan opnås, når offentlige myndigheder og private aktører forener deres ekspertise. Vi ser frem til at fortsætte vores partnerskab og levere banebrydende løsninger til gavn for Aabenraa Kommunes borgere, siger han.

  Efter planen kan den nye pumpe- og slusestation tages i brug ved årsskiftet, og ved fuld drift er den dimensioneret til at kunne pumpe hele 8.500 liter å-vand væk i sekundet, hvilket skal være med til at sikre Mølleåen mod at gå over bredden og dermed oversvømme Aabenraa, når sluserne er lukket.

  Fakta:

  Hejsegildet finder sted torsdag 21. september kl. 14 ved pumpe- og slusestationen på Søndre Havnevej i Aabenraa. Arrangementet er åbent for både pressen og offentligheden.