Bibliotek, kultur- og hærvejshotspot
Rødekro får et nyt, centralt samlingspunkt i bymidten: et bibliotek, kulturhus og hærvejshotspot på Hærvejen 24. Dette hus skal være et åndehul, hvor både borgere og besøgende kan deltage i forskellige kulturtilbud, finde ro og inspiration samt mødes med venner og familie. Huset skal være mere end bare en bygning – det skal være et levende rum for læring, kreativitet og fællesskab. Bibliotek, kultur- og hærvejshotspottet er en central brik i udviklingen af bymidten i Rødekro og i at styrke lokalsamfundets kulturelle sammenhængskraft, såvel som et vigtigt knudepunkt for cykel- og vandreturister langs Hærvejen.

Som del af processen for etablering af et bibliotek, kultur- og hærvejshotspot blev der i efteråret 2024 kørt en komprimeret proces, hvor der blev afholdt flere workshops, nøgleaktører blevet interviewet, der blev afholdt "Åbent Bykontor" og der var mulighed for at komme med inputs og kommentarer i forbindelse med en fysisk og digital dialogstation.
De mange gode idéer og inputs, der kom, er blevet indarbejdet i Værdiprogram - Bibliotek, kultur- og hærvejshotspot. Værdiprogrammet danner afsæt for det videre arbejde med udvikling af bibliotek, kultur- og hærvejshotspottet i Rødekro og kan læses HER.
Se dagsordenspunkter fra Udvalget for Plan, Teknik og Landdristriker omhandlende værdiprogrammet og den videre proces for bibliotek, kultur- og hærvejshotspottet:
Etablering af et bibliotek, kultur- og hærvejshotspot i Rødekro er en del af Forsøgsordning for frie bymidter. Læs mere om forsøgsordningen her.
Værdiprogram - Bibliotek, kultur- og hærvejshotspot i Rødekro
Værdiprogrammet tager afsæt i byens historie og kontekst og samler desuden op i forhold til forudgående processer og andre forarbejder i forbindelse med andre udviklingsprojekter. Med dette afsæt peger programmet på, hvad der kan og skal arbejdes videre med i de næste faser af udviklingen af huset.
For at sikre husets succes er det afgørende at have et fælles fundament. Værdiprogrammet skal fungere som en referenceramme for alle involverede parter – borgere, politikere, medarbejdere og samarbejdspartnere. Værdiprogrammet beskriver visionen, værdierne og de grundlæggende rammer for huset. Dokumentet skaber en fælles forståelse, danner grundlag for politiske beslutninger, fungerer som afsæt for fondssøgning og giver et realistisk billede af krav og ønsker til bygningen.
Værdiprogrammet er bygget op omkring fem dele:
- Profil: Beskrivelse af husets overordnede profil, visionen for huset, grundfortællingen og de tre grundlæggende værdier, der skal være ledende for alt, hvad der foregår i huset.
- Analyse: Analyse af udgangspunktet for etableringen af et bibliotek, kultur- og hærvejshotspot, husets samspil med Hærvejen og Hærvejsturisterne, karakteristik af lokalsamfundet, den nye rolle for biblioteket, og beskrivelse af forskellige brugergrupper og deres behov.
- Rum og rammer: Beskrivelse af husets rum og rammer baseret på input fra brugere og fagpersoner, otte principper for de fysiske rum og rammer, oplæg til centrale zoner i huset og oversigt over de forskellige funktioner i disse zoner.
- Organisering og drift: Skitsering af, hvordan bibliotek, kultur- og hærvejshotspottet kan organiseres og drives.
- Processen bag: Overblik over den inddragelsesproces, der ligger til grund for udarbejdelsen af værdiprogrammet.
Værdiprogrammets vision er at skabe et hus hvor gamle fortællinger møder nye eventyr, og hvor der er plads til forskellige brugergrupper. Visionen er bygget op omkring nøgleordene; Deltagelse, Udveksling og Kreativitet. I arbejdet med værdiprogrammet udpeges fem grundfortællinger, eller tematikker, som huset skal opfylde:
- Et knudepunkt på Hærvejen
- Fremtidens bibliotek og kulturhus
- En ny platform for kultur
- En summende oase i bymidten
- Til hverdag og til fest
Næste skridt i arbejdet med af bibliotek, kultur- og hærvejshotspottet er at få valgt arkitekt- og ingeniørfaglige rådgivere til arbejdet med den fysiske udformning af huset. Parallelt med arbejdet med den fysiske udformning skal der også arbejdes med organisation og drift af huset. Kulturhuse & Biblioteker er tovholder på denne del.
Med afsæt i at huset skal blive en ny platform for kultur, fællesskab, deltagelse og turismeoplevelser, vil Kulturhuse & Biblioteker i 2025 arbejde med at opdyrke og understøtte nye kulturfællesskaber i Rødekro, samt at afprøve aktiviteter og indsatser.
Undersøgelse af byliv i Rødekro bymidte
Indsend dine svar frem til og med 6. april!
Aabenraa Kommune vil gerne høre din mening om Rødekro bymidte. Dine svar vil hjælpe os med at forstå, hvordan de ændringer og tiltag, der gennemføres i Rødekro bymidte i de kommende år, har indflydelse på bylivet. Spørgeskemaet tager ca. 10 min, og dine svar vil blive behandlet anonymt.
På forhånd tak for din tid og deltagelse!
Nyt bibliotek, kultur- og hærvejshotspot i Rødekro bymidte
Tilbage i maj offentliggjorde Aabenraa Kommune, at de havde købt underetagen på ejendommen på Hærvejen 24 i Rødekro med henblik på at indrette det til biblioteks, kultur- og hærvejshotspot. På byrådsmødet 9. oktober blev budget 2025 vedtaget. Dette indebærer blandt andet, at kommunen også erhverver ejendommens første sal, så der bliver mere plads til det kommende biblioteks, kultur- og hærvejshotspot.
Udover at fungere som bibliotek og kulturhus i Rødekro, er det også meningen, at huset skal være et såkaldt hotspot for de mange turister, som hvert år går ad Hærvejen. Her vil det være muligt at tage en pause og ordne en række praktiske ting.
Læs pressemeddelelsen her: www.aabenraa.dk/nyheder