Gå til hovedindhold

Tandpleje for småbørn

Tandplejens tilbud til 0 - 6 årige

Dekorativt billede

Indhold

    Første hilsen fra Tandplejen

    Jeres barn bliver automatisk oprettet i vores system, og I vil kort tid derefter modtaget et velkomstbrev fra Tandplejen. Hos Sundhedsplejersken vil I også få en lille hilsen fra os, med lidt information om, hvordan I bedst passer barnets tænder i en lille pjece sammen med en tandbørste. 

    Tandlægebesøg på Klinikken ved 2 ½ års-alderen

    Jeres børn vil automatisk blive indkaldt til første sundhedstjek når det er fyldt 2½ år. I vil få klinikken vist, der bliver lavet et kort tjek af tænderne og vi taler om hvordan I som forældre passer bedst på Jeres barns tænder.

    Efterfølgende besøg

    Der er forskel på, hvor ofte børn har behov for at få undersøgt tænderne. Nogle vil derfor blive indkaldt oftere end andre.

    Vigtigt, at barnet får en god oplevelse hos tandlægen

    Vi har mange års erfaring med børn og unge og kan derfor tilbyde undersøgelse og behandling, som er afstemt efter børnenes behov og modenhed.

    Det er vigtigt, at barnet ikke er bange for at gå til tandlægen, og at I som forældre ikke viser, hvis I selv er bange for at gå til tandlægen. Barnet vænnes stille og roligt til at gå til tandlæge, og vi gør vores bedste til, at det skal være en god og positiv oplevelse.

    Tandfrembrud

    Dit barn får 20 mælketænder.

    tegningen kan du se, hvor mange måneder de cirka er, når mælketænderne bryder frem.

    Dit barn kan være let irritabel, og hos nogle børn vil gummerne klø under tandfrembrud. Mange børn kan lide at bide i en bidering. Du kan evt. massere gummerne med en finger eller blød børste.

    Nogle børn kan få let feber et døgns tid. Hvis feberen overstiger 38 eller varer i mere end et døgn, skyldes det ikke tandfrembruddet, og du bør kontakte din læge.

    Tandbørstning

    Det er vigtigt at tænderne bliver børstet fra første tand bryder frem. En god mundhygiejne er den bedste forebyggelse mod huller i tænderne.

    Man kan undgå at huller udvikler sig ved grundig tandbørstning med anvendelse af fluoridholdig tandpasta (1450 ppm F) 2 gange dagligt, samt regelmæssig brug af tandtråd. Husk ikke at skylle munden med vand efter endt tandbørstning. Begræns indtaget af sukker, idet sukker i kosten medvirker til at give huller i tænderne.

    Hvis der er hul

    Nogle huller skal helst bores, og her kan vi tilbyde alle former for bedøvelse. Andre huller kan holdes nede f.eks. med fluorpensling og grundig daglig tandbørstning med fluoridholdig tandpasta.  

    Er du i tvivl om noget vedrørende dit barns tænder, er du altid velkommen til at kontakte os på 7376 8256.

     

    Ofte stillede spørgsmål

    Det er vigtigt, at I begynder tandbørstningen, når den første tand bryder frem.

    Ja, ved behov tilbydes lattergas og beroligende medicin.

    Ved alvorlig tandskade skal tandlægen helst kontaktes med det samme.