Gå til hovedindhold

Aabenraa Kommune logo

Tandpleje for skolebørn

Tandplejens tilbud til 6 - ca. 15 årige

Dekorativt billede

Indhold

  Tandfrembrud

  I 5-6 års alderen begynder de første mælketænder at løsne. I skemaet fremgår det hvor gammel dit barn ca. er, når tænderne bryder frem. Det er dog vigtigt at huske på, det kun er et gennemsnitstal. Tallet kan afvige med op til 2 år, og alt kan alligevel være normalt. Vi sørger for at følge tandskiftet hos os, når dit barn kommer til undersøgelse.

  Af og til sker det, at den blivende tand bryder frem forskudt for mælketanden. I sådan et tilfælde kan det være svært selv at rokke mælketanden ud, og det kan blive nødvendigt at tandlægen i stedet trækker den ud.

  6 års tanden

  Omkring 6 års alderen bryder den første store blivende kindtand frem. De nye kindtænder kommer bagved mælketænderne, og kan være svære at få øje på og derfor også være svære at børste. Her kan det være en fordel at bruge en lidt mindre tandbørste.

  Kindtænderne har furer i tyggefladen, som kan være vanskelige at renholde. Hvis bakterierne for lov at ligge i furerne uforstyrret, øger det risikoen for udvikling af huller. Derfor anbefaler vi hos nogen at lakere disse furer. Det giver tanden en god beskyttelse og gør det lettere at renholde. Men selvom tanden er lakeret, er det forsat vigtig med god renhold, da der også kan opstå huller hvor lakken sidder. 

  Tandbørstning

  En god mundhygiejne er den bedste forebyggelse mod huller i tænderne og tandkødsbetændelse. Børn kan ikke børste tænderne helt rene før de er omkring 10-12 år gamle. Indtil da er det vigtigt med voksenhjælp minimum 1 x dagligt. Er du i tvivl om dit barn kan børste selv, så spørg på tandklinikken.

  Pletter på tænderne

  Nogle børn kan have hvide, gullige eller brune pletter på tandemaljen på en eller flere af deres tænder.

  Pletterne er opstået, mens tænderne er blevet dannet nede i kæben. Man ved desværre endnu ikke, hvorfor pletterne kommer. Den plettede amalje er ikke lige så stærk som almindelig emalje. Det betyder bl.a., at der hurtigere kan komme hul med plettet emalje, der kan knække noget af tanden, og tanden vil have tendens til at være mere følsom over for varme og kulde.

  Det er ekstra vigtigt, at børste disse plettede tænder med fluoridholdig tandpasta, da flurid medvirker til at gøre tanden stærkere.