Gå til hovedindhold

Støjgener fra private

Støj fra varmepumper og brugen af motordrevne redskaber og værktøj f.eks. ved byggeri og havearbejde, kan være generende for naboerne. Her kan du læse mere om reglerne og i hvilke i situationer kommunen kan regulere forholdet.

Indhold

    Aabenraa Kommune har ikke faste regler for, hvornår støjende aktiviteter må udføres. Vi afgør ud fra en konkret vurdering hvad der er generende i en given klagesag. Som udgangspunkt er det dog sådan, at støjende aktiviteter bør holdes indenfor tidsrummet kl. 7 - 18 på hverdage, samt lørdage i tidsrummet kl. 7 – 14.

    Støj fra bygge- og anlægsarbejde

    Har du brug for at udføre støjende arbejde udenfor det tidsrum, der er nævnt ovenfor, kan du indsende en anmeldelse med en beskrivelse af det pågældende arbejde og en begrundelse for, hvorfor du har behov for at støje udenfor normal arbejdstid. Du kan læse mere om anmeldelse efter Miljøaktivitetsbekendtgørelsen på vores hjemmeside om Midlertidige aktiviteter

    Støj fra havearbejde

    Mange haveejere ordner haven i weekenden hvor der er god tid til det, og her kan det være svært at holde sig indenfor ovenstående tidsrum. Vi anbefaler, at man viser hensyn til sine naboer og i øvrigt går i dialog med hinanden, hvis der er aktiviteter der virker særligt generende.

    Støj fra varmepumper

    Varmepumper vinder større og større indpas i de danske hjem i takt med den grønne omstilling. Da varmepumper kører i døgndrift og den vejledende støjgrænse om natten i boligområder er lav, skal du gøre dig nogle overvejelser, inden du installerer en varmepumpe. Det kan nemlig være ret omkostningsfuldt, hvis du i en klagesag efterfølgende bliver pålagt at dokumentere, at varmepumpen overholder de vejledende støjgrænser. Er de ikke overholdt, vil du blive pålagt at udføre støjdæmpende foranstaltninger, der også kan være omkostningsfulde.
    Energistyrelsen har udviklet et støjberegningsprogram, der kan hjælpe dig med at finde den mest hensigtsmæssige placering af varmepumpen. Du skal også være opmærksom på, at billige varmepumper ofte støjer mere end dem der er dyrere.
    Føler du dig generet af støjen fra naboens varmepumpe, opfordrer vi til at du tager kontakt til naboen for at finde en løsning, inden du kontakter kommunen.

    Støj fra hobbyhold af husdyr

    Du kan læse om hobbyhold af husdyr, herunder støj, ved at følge linket ude til højre.

    Kommunen kan ikke regulere alt

    Kommunen kan regulere støj fra varmepumper, fyringsanlæg, ventilationsanlæg, motordrevne redskaber, værktøj og lignende samt generende knallertkørsel eller lignende på privat grund i henhold til Miljøaktivitetsbekendtgørelsens § 19 og Miljøbeskyttelseslovens § 42. Dvs. at såfremt kommunen vurderer, at en given aktivitet har et omfang, der medfører væsentlig gene for de omkringboende, kan kommunen meddele påbud om at sænke støjen, f.eks. ved at indskrænke omfanget af aktiviteten.
    Vi opfordrer til at man tager en dialog med sin nabo hvis man er generet af støj, inden man tager kontakt til kommunen, da problemet dermed oftest hurtigere kan blive løst. Måske er vedkommende ikke klar over at aktiviteten er generende.
    På samme måde opfordrer vi til at du, såfremt du skal lave støjende aktiviteter, orienterer dine naboer først.

    Øvrig støj fra private, såsom musik, legende børn og anden støjende adfærd, kan kommunen ikke regulere.

    Du kan læse om nabostøj på Miljøstyrelsens hjemmeside.

    Du kan læse om støj fra varmepumper på Miljøstyrelsens hjemmeside.

    I bjælken til højre kan du finde informationer om støj fra diskoteker og. lign. samt fra øvrigt erhverv og hobbyhold af husdyr.

    Hvordan håndteres en klage?

    Som udgangspunkt vil vi bede dig om at beskrive genens karakter og omfang, dvs. hvad er det for en lyd du er generet af, hvor stammer den fra, hvornår på døgnet opstår genen og hvor længe. Er det under bestemte forhold genen opstår (f.eks. ved bestemte vindretninger)? Har du været i kontakt med den der støjer og har det ført til ændringer i genen?

    Når genens omfang er tilstrækkeligt belyst, og kommunen har vurderet, at der er tale om en væsentlig gene, foretager kommunen en partshøring af genens ophavsmand for at få vedkommendes bemærkninger til sagen. Den der klages over har ret til aktindsigt i sagens dokumenter.

    Kommunen foretager for det meste et tilsyn for at belyse genen, enten før eller efter partshøringen. I den forbindelse kan kommunen udføre orienterende støjmålinger, hvis støjen har en karakter der kan måles.

    Når sagen er belyst i tilstrækkeligt omfang meddeler kommunen en afgørelse i sagen, enten i form af et påbud, hvis der skal ske forueningsbegrænsende foranstaltninger, eller i form af et ikke-påbud hvis kommunen vurderer, at genen er af underordnet betydning for miljøbeskyttelsen.

    Kan man klage anonymt?

    Kommunen har notatpligt, og derfor indgår oplysningerne fra din henvendelse i klagesagen.

    Alle har mulighed for at søge agtindsigt i sagen. Der kan undtagelsesvis være særlige forhold, der taler imod udleveringen af disse oplysninger.

    Kommunen behandler anonyme klager, hvis det omhandler en lovovertrædelse. Hvis du klager anonymt, kan kommunen ikke oplyse om, hvordan sagen er håndteret. Der kan heller ikke oplyses om det videre forløb.