Gå til hovedindhold


 

Museet på Kilen

Aabenraa Kommune og Museum Sønderjylland vil i de kommende år realisere visionen om et stort og moderne museum på Kilen i Aabenraa. Museet skal være et mødested mellem gæsten og grænselandets søfarts- og kunsthistorie, hvor dansk kunsts ener, Franciska Clausen, vil få den plads og opmærksomhed, hun fortjener netop nu, hvor verden for alvor har opdaget og efterspørger hende.

Museet og den nye bydel

Aabenraa er midt i en spændende omdannelse, hvor netop historien og kunsten er omdrejningspunktet. Her på arealet nord for Kilen skaber Aabenraa Kommune en spændende bydel omkring museet. Med bydelen imødekommer vi også efterspørgslen på nye attraktive boliger, cafeer og restauranter midt i byen og tæt ved strand og skov.

Museet på Kilen vil fortælle en helt anden historie end den, vi ellers forbinder med grænselandet. Her er det ikke krigene, tiden under tysk styre og Genforeningen der er i fokus. På det nye museum møder gæsten det dansk-tyske grænseland som en kulturbro der i Aabenraa fik – og har – global spændvidde. Udstillingerne og omgivelserne får et legende og interaktivt tilsnit, der lægger op til samvær og oplevelse på tværs af generationerne.

Franciska Clausen

Ingen dansk kunstner har spillet så central en rolle for den europæiske avantgarde som Franciska Clausen. Allerede før hun fyldte 20 år rejste hun ud fra barndomsbyen Aabenraa. Mens Europa stod i 1. Verdenskrigs flammer knyttede hun bånd til det, der i 1920’erne og 1930’ernes blev den europæiske avantgardes kunstmiljø.
I München, Berlin og Paris startede hun som elev af blandt andre Lászlo Moholy-Nagy og Fernand Léger, og snart var hun ligeværdig kollega med dem og med andre verdensberømte kunstnere som Le Courbusier, Piet Mondrian og Jean Arp.

På vegne af Fonden for Franciska Clausens Samlinger huser Museum Sønderjylland mere end 2.500 af Franciska Clausens arbejder, hvortil kommer de hovedværker, der er i museets egen besiddelse. Hun bevarede livet igennem en eksperimenterende praksis, og det skaber vi plads til at vise her. 

I det nye museum vil vi give publikum mulighed for at opleve en permanent repræsentation af Franciska Clausens værker. Vi vil skabe mulighed for særudstillinger med vigtige nationale og internationale indlån, der kan vise hendes arbejde som en del af en nyskabende international kunstnerisk bevægelse. Vi vil, kort sagt, præsentere Franciska Clausen som den banebrydende kunstner, hun var.

Endestation for Atelier Europa – en lydvandring med Franciska Clausen

Hvis du har benyttet lydvandringen Atelier Europa, er du nu nået til vejs ende.

Hvis du ikke har prøvet turen endnu, anbefaler vi den varmt. Lydvandringen er 2,5 km lang og tager 45-60 minutter. Den starter ved turistbureauet på Storegade 30 og benyttes via den gratis app StoryHunt. 

Som lytter får du indblik i Franciska Clausens liv som central skikkelse i Tysklands og Frankrigs pulserende avantgarde-kunstmiljøer. Du ser ”byen som former” med hendes blik, og du hører om de metoder og indtryk, som hun arbejdede med og som pioner bragte med sig til Danmark og Aabenraa.  

 

(QR-kode https://www.visitsonderjylland.dk/storyhunt )

Kunstdestination Nørreport

I 2022 fik en række yngre danske samtidskunstnere opgaven med at skabe en unik, permanent udstilling af kunstværker til otte af byens smalle, middelalderlige passager.

Hvis du følger Kilen ind mod centrum og fortsætter via trapperne op ad skrænten, kommer du til det første værk.  

Som inspiration blev kunstnerne introduceret til elementer i Aabenraas DNA: Søfart og værfter, den dansk-tyske dobbeltkultur, store kunstnere, handel, håndværk, orgelbyggerkunst, byplanlægning, bevidsthed om bæredygtighed og internationalt udsyn. Værkerne er en del af byudviklingsplanen ”Fremtidens Aabenraa”.

Du kan læse mere om kunstnerne og deres værker her. (QR: https://www.visitsonderjylland.dk/kunst-i-noerreport-aabenraa )

Mød sønderjyske kunstnere på Brundlund Slot

Vi vil gerne udbrede kendskabet til, at nogle af de mest feterede danske billedkunstnere har rod i grænselandet. Det gælder Franciska Clausen, men også blandt andre guldalderkunstneren C.W. Eckersberg, den monumentale ekspressionist Svend Wiig Hansen og modernisten Claus Carstensen. Til perlerækken føjer sig repræsentanter for den yngre samtidskunst som Søren Behncke og Astrid Kruse Jensen og værker indkøbt på Grænselandsudstillingen, som Franciska Clausen var med til at starte i 1971.

Indtil museet her på Kilen står klar, er det på Brundlund Slot, du kan møde skiftende udstillinger med et udpluk af Museum Sønderjyllands samling på over 4.000 værker fra slutningen af 1700-tallet til i dag.

De historiske og stemningsfulde rammer på Brundlund Slot har rødder tilbage til 1400-tallet, hvor Dronning Margrethe I gav det til byen. Kunstoplevelserne fortsætter i slotsparken, blandt hække klippet i facon med inspiration fra Franciska Clausens formsprog. Her finder du en skøn samling skulpturer i de smukke, grønne omgivelser, og du kan nyde lidt godt fra museets café på terrassen.

Du finder informationer om den aktuelle udstilling her:

(QR https://msj.dk/brundlund-slot/)  

SØFARTSBYEN OG DE MARITIME FORTÆLLINGER

Stednavnet Kilen fortæller, at du står på en inddæmmet vig. Når der er vokset en købstad frem her, skyldes det først og fremmest adgangen til den dybe fjord, dens fisk og dens adgang til verdenshavene. Man inddæmmede vigen i 1856 for at få plads til en by i vækst, og Aabenraa nyder stadig godt af at have en levende erhvervshavn. Den bliver der udsigt til fra det nye museum.

Søfartshistorien i Aabenraa er ikke den samme som i resten af landet, fordi byen først i 1920 blev en del af Danmark. Under Englandskrigene i begyndelsen af 1800-tallet var byen ikke bundet af de samme restriktioner som eksempelvis Helsingør og Marstal. Det var særdeles lukrativt for både værfter, købmænd, søfolk og handlende.

Søfart og værfter gjorde Aabenraa til en blomstrende by, og det kan man se den dag i dag. Byens gader rummer velbevarede og smukke miljøer og huse fra 1700-tallet og det tidlige 1800-tal, som meget få andre danske byer kan måle sig med.

Byens værfter byggede store træskibe, der var blandt tidens største, hurtigste og bedste. Skibene var ejet lokalt og blev bemandet af lokale og tilrejsende søfolk, der levede af at sejle på alverdens have.

Mød Søfartshistorien på Søfartsmuseet

Det gamle museum ligger få hundrede meter herfra på H.P. Hanssensgade. Her kan du opleve et udsnit af de eksotiske ting, som søfolkene havde med hjem. Du finder også nogle af de fremragende møbler, ure, smykker og sølvtøj, som blev fremstillet lokalt til en kræsen og købedygtig kundekreds. I kaptajnsstuerne blev der således skabt møder mellem samurairustninger, rokoko og romantik og fortællinger fra det fremmede.

 

Vi har et hav af genstande. Museet på Kilen kommer til at giver os plads til for alvor at  udfolde fortællingerne med de fascinerende søfartsgenstande som omdrejningspunkt. Vi vil give perspektiv på den større historie om hele Aabenraa og byens relation til havnen og havet.

 

Vores ambition er at skabe en sanselig iscenesættelse, så livet på havet og livet i byen bliver sanseligt nærværende med dufte, taktile materialer og stemningsmættede farver. Samlet vil formidlingsgrebet smitte af på den stemning, som gæsterne sættes i. Besøget i de nye kulturhistoriske udstillinger vil således være en både engagerende og lærerig oplevelse.