Gå til hovedindhold

Læbe/ganespalte

Læbe-ganespalte er en fællesbetegnelse for forskellige kombinationer af spalter i læben, gummen og ganen. Der er tale om, at de sammenvoksninger i læben, gummen og/eller ganen, som skulle ske i 6.-10. graviditetsuge, ikke er sket.

Indhold

    Der findes forskellige spalte-typer: læbespalte, ganespalte, kombinerede spalter, skjulte ganespalter og "andre spaltetyper".

    Børn og unge (i Jylland og Fyn) med læbe/ganespalte følges af ganespalteafdelingen i Århus. Tale-hørekonsulenten i din kommune samarbejder tæt sammen med ganespalteafdelingen, hvis dit barn har behov for taleundervisning, specielt efter operationer.

    Hvis dit barn har en spalte – specielt ved ganespalter, så kan dette påvirke dit barns tale. Barnet kan have vanskeligheder ved at danne bestemte sproglyde, især inden barnet er opereret. Derudover kan det også betyde, at dit barns tale bliver nasal – for meget lyd ud gennem næsen. Det er ganespalteafdelingen der vurderer, hvilken hjælp dit barn har behov for, specielt i forhold til kosmetiske operationer, tandstilling og talen. Hvis ganespalteafdelingen vurderer, at dit barn har behov for taleundervisning, vil afdelingen i samarbejde med Jer, kontakte tale-hørekonsulenten i din kommune. Det er den lokale tale-hørekonsulent i din kommune, der varetager selve taleundervisningen.