Gå til hovedindhold

Kogevejledning

Når drikkevandet indeholder for mange bakterier

28. jul. 2025

Indhold

    Når drikkevandet indeholder for mange bakterier  

    Aabenraa Kommune anbefaler at vand med krav om drikkevandskvalitet bliver kogt inden brug til drikkevand, når indholdet af bakterier er målt til:  

    Coliforme bakterier ved 37 °C > 20  -  MNP/100 ml 
    E. coli    -  MNP/100 ml 
    Intestinale Enterokokker -  CFU/100 ml
    Kimtal ved 22 °C >  2.000  - CFU/ml 

    Hvordan skal vandet koges?

    Vandet skal koge i minimum 2 minutter. I en elkedel skal vandet koge to gange med 2-5 minutters mellemrum.

    Det er ikke nok at lade vandet løbe igennem en kaffemaskine. Det kogte vand må gerne køles ned, så det har den rette temperatur til formålet.

    Sådan kan du gøre

    Aabenraa Kommune henviser til Håndtering af overskridelser af de mikrobiologiske drikkevandsparametre.

    Herunder er der eksempler på, hvornår det er en god idé at koge drikkevandet, og hvornår det ikke absolut er nødvendigt. 

    Kogevejledning

    Hvad Hvordan

    Madlavning

    Vandet bør altid koges, hvis det skal bruges som drikkevand.  Hvis det forurenede vand ikke afgiver smag og lugt til fødevarerne, kan det bruges til at koge maden med. 

    Personlig hygiejne 

    Tandbørstning bør ske med afkølet kogt vand.

    Afhængig af, hvor forurenet vandet er, vil det ofte kunne bruges til  bruse- og karbadning, hvis det ikke kommer i munden. 

    Opvask

    Vandet kan bruges til vask i opvaskemaskine. Det skal koges, hvis det bruges til opvask i hånden. 

    Tøjvask

    Afgiver det forurenede vand ikke farve og lugt, kan tøj vaskes med det. 

    Rengøring 

    Rengøring med det forurenede vand må ikke ske på overflader, hvor der arbejdes med mad. Kluden bør vaskes efter brug. 

    Vanding

    Grøntsager, der skal spises i rå tilstand, må ikke vandes med det forurenede vand. 

    Husdyr

    Husdyr må godt drikke vandet