Kogevejledning
Når drikkevandet indeholder for mange bakterier
Når drikkevandet indeholder for mange bakterier
Aabenraa Kommune anbefaler at vand med krav om drikkevandskvalitet bliver kogt inden brug til drikkevand, når indholdet af bakterier er målt til:
Coliforme bakterier ved 37 °C > 20 - MNP/100 ml
E. coli - MNP/100 ml
Intestinale Enterokokker - CFU/100 ml
Kimtal ved 22 °C > 2.000 - CFU/ml
Hvordan skal vandet koges?
Vandet skal koge i minimum 2 minutter. I en elkedel skal vandet koge to gange med 2-5 minutters mellemrum.
Det er ikke nok at lade vandet løbe igennem en kaffemaskine. Det kogte vand må gerne køles ned, så det har den rette temperatur til formålet.
Sådan kan du gøre
Aabenraa Kommune henviser til Håndtering af overskridelser af de mikrobiologiske drikkevandsparametre.
Herunder er der eksempler på, hvornår det er en god idé at koge drikkevandet, og hvornår det ikke absolut er nødvendigt.
Kogevejledning
Hvad | Hvordan | |
---|---|---|
Madlavning |
Vandet bør altid koges, hvis det skal bruges som drikkevand. Hvis det forurenede vand ikke afgiver smag og lugt til fødevarerne, kan det bruges til at koge maden med. |
|
Personlig hygiejne |
Tandbørstning bør ske med afkølet kogt vand. Afhængig af, hvor forurenet vandet er, vil det ofte kunne bruges til bruse- og karbadning, hvis det ikke kommer i munden. |
|
Opvask |
Vandet kan bruges til vask i opvaskemaskine. Det skal koges, hvis det bruges til opvask i hånden. |
|
Tøjvask |
Afgiver det forurenede vand ikke farve og lugt, kan tøj vaskes med det. |
|
Rengøring |
Rengøring med det forurenede vand må ikke ske på overflader, hvor der arbejdes med mad. Kluden bør vaskes efter brug. |
|
Vanding |
Grøntsager, der skal spises i rå tilstand, må ikke vandes med det forurenede vand. |
|
Husdyr |
Husdyr må godt drikke vandet |