Gå til hovedindhold

Mår

Husmåren gør stor skade, når den flytter ind på loftet. Noget af det værste er, at måren kan buldre meget kraftigt på loftet. Desværre har den også for vane at støje i de tidlige morgentimer, mens resten af husets beboere sover. Læs her om, hvordan du sætter mårfælder op. Eller endnu bedre: hvordan du kan holde måren helt ude af dit hus.

Indhold

  Måren slipper nemt ind

  En enkel måde at komme af med husmåren på, er at lukke alle huller, så den ikke kan komme ind på loftet. Dens indgangshul finder du for det meste ved en vindskede eller skotrende, langs tagrygningen eller ved en kvist. Også en enkelt tagsten, der sidder skævt, eller et manglende trådgitter i en ventilationskanal kan gøre det muligt for måren at slippe ind på loftet.

  Husmåren kan sno sig

  Hvis et almindeligt hønseæg kan komme igennem et hul, kan husmåren også. Husk, at måren skal være ude, når hullerne lukkes – og den må ikke have unger på loftet. Husmåren har normalt unger fra først i marts til sidst i juli.

  Lok måren med æg

  Den mere radikale løsning er derfor at fange måren i en fælde, som du kan købe i jagtforretninger.
  Det er bedst at stille fælden op udendørs, gerne ved et buskads eller langs med en hæk, spørg evt. vildtkonsulenten på det lokale statsskovdistrikt til råds.
  Et hønseæg med et lille hul i er den bedste lokkemad til fælden. Læg nogle æg forskellige steder nær huset, så lader måren sig lettere lokke af ægget i fælden.
  Hvis man vil undersøge, om man har en fastboende mår på stedet, inden man anskaffer en fælde, kan man starte med at udlægge æggene. Går måren i gang med lokkefoderet og vænner sig til at finde æg på netop dette sted, går den normalt ret hurtigt i fælden, når man stiller den op.

  Hvad vil du gøre, når måren går i fælden?

  Hvis du sætter en fælde op, skal du have en plan for, hvad du vil gøre, hvis det lykkes dig at fange dyret.
  Er du ikke ligefrem jæger, må du betale dig fra en aflivning hos dyrlægen, eller du kan kontakte kommunens miljøafdeling på telefon nummer 73 76 72 83. Her vil man formidle kontakt til en af kommunens reguleringsjægere.
  Hvis du ikke har samvittighed til det, så kan måren også køres væk og slippes løs. Men husk på, at den kan finde hjem over store afstande.