Gå til hovedindhold

Kulturnyt marts 2025

Læs om:
Millioner fra staten på vej til Aabenraa Live
Temaer i kulturaftale uhyggeligt aktuelle
- kom med til Kick off 31. marts
Sådan bliver du musiklivets stemme i Aabenraa - 26. marts
Syddanmark holder Kulturtræf i på Koldinghus den 7. april - skal du med?
Fortæl os hvem der skal have Kunst- og Musikprisen senest 20. marts

10. mar. 2025
  • Tegnsprog

Indhold

  1. Skal du være musiklivets stemme? Kom til stormøde 26. marts
  2. Aabenraa Live slap gennem nåleøjet - million på vej fra staten 
  3. Demokrati, medborgerskab, trivsel, og fællesskaber er nøgleord i ny dansk-tysk Kulturaftale  
  4. Kig med i SydDanmarks kulturelle krystalkugle 7. april
  5. Hvem skal have de to nye priser for Kunst og Musik? 

Skal du være musiklivets stemme? Kom til stormøde 26. marts

Hvad kommer efter Musikkens år, etablering af øvelokaler på Skolevænget og genudpegningen af Aabenraa Live som Netværks- og Genrespillested?

Har du en mærkesag eller brænder du for at bakke op?

Så er det nu du skal gøre dine hoser grønne, for det sker kun hvert andet år: Musikrådet holder stormøde, og der er nyvalg til rådet. I år skal der for første gang også udpeges medlemmer til brugerrådet til de nye øvelokaler på Skolevænget 33, hvor mødet også holdes.

Lokalerne har i øvrigt netop fået navn ved indvielsen den 8. marts 2025: MUSIKVÆNGET

Musikken har mange ansigter - skal du være ét af dem? 

 

Invitationen til Stormødet går ud til alle der er "noget ved musikken" eller er nysgerrige på musiklivet. Hver forening, aktør og institution kan udpege én repræsentant, der har stemmeret. 

Ved stormødet vil der være mulighed for at høre om musikrådets arbejde de forløbne tre år og for at få indflydelse på, hvem der skal tage stafetten op efter det nuværende råd.

Til musikrådet skal vælges et bredt udvalg af personer, som beskæftiger sig med musik. Det gælder både som udøvende professionelle og amatører og som undervisere eller koncertarrangører.

Det er et krav i vedtægterne, at musikrådet repræsenterer musiklivet bredt, så alle grupperinger har mulighed for indflydelse.

Læs mere og tilmeld dig her 

Skolevænget 33, 6200 Aabenraa  

Onsdag den 26. marts kl. 19.00

_______________________________________________________________________________________

Aabenraa Live slap gennem nåleøjet - million på vej fra staten 

Det gør det unægtelig en hel del lettere at booke bands og langtidsplanlægge, når man kender sit budget. 

Aabenraa Kommune var klar med en fast bevilling til Aabenraa Live allerede sidste år, mens der virkelig blev krydset fingre og lagt kræfter i ansøgningen til Statens Kunstfonds projektstøtteudvalg for musik. De sidste fire år er der nemlig kommet godt en million kroner årligt til driftsbudgettet fra den kant. I begyndelsen af marts tikkede det længe ventede brev ind, så nu er der bedre albuerum til bookingerne.  

Ud af 19 ansøgere har 11 fået tilsagn, og Aabenraa Live er nu liga med bl.a. Kulturmaskinen i Odense, Loppen på Christiania, TRIO i Kolding og Radar i Aarhus. 

 

Maria og Mikkel er mega glade for genudpegningen

Smil, stolthed og lettelse hos Maria og Mikkel. Aabenraa Live er ét af de kun elleve spillesteder der har opnået udnævnelse til Netværks- og Genrespillested i Danmark. 

 

Up-comming bands og musik der har et niche-publikum har høj prioritet for Genre og netværksspillesteder, der lader andre om de store kommercielle koncerter.

Særligt to nye koncepter - i hver sin ende af den musikalske skala -er ved at bide sig godt fast blandt aabenraaerne: Det ene er Tung Torsdag i Black Box i Sønderjyllandshallen, som godt kan give hård hud på trommehinderne, og i den anden ende er der de noget blidere bands som spiller til Churc'n'Chill. Her hilser mange publikum efterhånden også genkendende på hinanden når de dukker op. 

Og så bakker Aabenraa Live jo op en stribe musikarrangører i hele kommunen, med hjælp til booking, markedsføring, tips om afvikling - i 2024 havde organisationen således en finger med i spillet til 120 koncerter i hele kommunen. 

_______________________________________________________________________________________

Demokrati, medborgerskab, trivsel, og fællesskaber er nøgleord i ny dansk-tysk Kulturaftale  

Kulturaftalens nøglebegreber er mere aktuelle nu, end da de syv partnerkommuner i grænselandet tog de første snakke om, hvad aftalen skulle fokusere på for 2025-2028.

Nu sparkes aftalen i gang med et netværksmøde i Padborg. Så har du en idé, et ønske, et samarbejde eller et projekt - eller er du bare nysgerrig - så tilmeld dig her  

Kick off på kulturaftalen 31 marts kl. 16.30 på Lyren i PadborgDet er gratis at deltage i kick off'et hvor du kan netværke med kulturaktører i Grænselandet

"Vi sætter fokus på to højaktuelle samfundsudfordringer, nemlig trivselskrisen i befolkningen og aktiv demokratisk deltagelse," siger René Andersen, der er formand for Kulturudvalg Sønderjylland-Schleswig.  

På programmet står blandt andet et oplæg af Niels Righolt ved Center for Kunst og Interkultur, der vil fortælle om kunst og kultur som motor for demokratisk dannelse. Alle er velkomne til at høre mere om de nye aktiviteter, blive klogere på kultur og demokrati og netværke med andre.
Arrangementet simultantolkes

Du kan læse en kort introduktion af aftalen og downloade den i hele sin længde her

______________________________________________________________________________________

Kig med i SydDanmarks 
kulturelle krystalkugle 7. april

Hvordan arbejder vi med Kultur & Trivsel på Fyn i Sønderjylland og ved Vadehavet? Og hvordan skal vi gøre det i fremtiden? 

Sammen med Institut for Fremtidsforskning indbyder de syddanske kulturaftaler fagfolk, kulturaktører og beslutningstagere til en inspirerende dag med netværk, refleksion, dialog og vidensdeling, under temaet FORTID – NUTID – FREMTID.

Dagen følger op på Kulturtræf 2024, der samlede hundredevis af glade deltagere fra Syddanmark og Nordtyskland til en inspirerende dag på Kulturmaskinen i Odense. 

7. april 2025 kommer deltagerne til at udforske, hvordan kultur kan spille en aktiv rolle der styrker sundhed og trivsel.

Hvis du tilmelder dig, kommer du til at deltage i inspirerende oplæg, diskussioner og netværkssessioner der giver dig mulighed for at udveksle erfaringer og skabe samarbejde, der baner vejen for en sundere og mere kulturelt berigende fremtid.

Du tilmelder dig senest 24. marts 2024  her 

  

Parterne bag EFTERTRÆFFET er: 

  • Regions SydDanmark
  • Kulturregion Sønderjylland-Schleswig
  • Kulturregion Trekantområdet
  • Kultursamarbejdet ved Vadehavet
  • Kulturregion Fyn
    __________________________________________________________________________________

Hvem skal have de to nye priser for Kunst og Musik? 

Frem til 20. marts 2025 kan du med få klik fortælle os, hvem du synes skal have Kultur- og Fritidsudvalgets nyskabelser

Kunstprisen  
hylder en person, gruppe eller forening, der gennem et kunstnerisk virke af høj kvalitet har ydet et særlig positivt bidrag til kulturlivet i Aabenraa kommune og /eller at hylde en person, gruppe eller forening, der gennem et kunstnerisk virke af høj kvalitet har gjort Aabenraa Kommune kendt udadtil i kulturel sammenhæng

Musikprisen 
tildeles en nulevende person eller gruppe, som har sat Aabenraa Kommune på musikkens danmarkskort, eller som har bidraget ekstraordinært til udvikling af musiklivet i kommunen eller landsdelen

Ud over de to nye priser, har Kultur og Fritidsudvalgets pris taget navneforandring: 

Ildsjæleprisen 
anerkender en ildsjæl eller ildsjæle, der gennem de seneste år har udført en bemærkelsesværdig indsats indenfor det frivillige foreningsliv i Aabenraa Kommune

konfetti

Alle tre priser uddeles ved Kultur- og Fritidsudvalget sommertræf