Kulturnyt december 2024
Læs om: Rytmisk musik-ønske der går i opfyldelse. Teater i Aabenraa der må tænde den røde lampe - igen. Børn i Kollund bygger sprogbroer med fagtesange og teater. Ansøgningslavine til Musikkens År. Arkitektur-projekt i den børnekulturelle rygsæk 2025. Minister opsiger kulturaftale med Sønderjylland
Aabernaa Jam'er videre
Vi mangler uformelle fællesskaber, hvor man bare kan dukke op og spille rytmisk musik sammen. Den efterlysning gik igen da vi spurgte ind til musiklivets ønsker og behov i 2022.
Siden har Mads Jacobsen fået godt gang et jam-fællesskab typisk to tirsdag hver måned i Spilloppen i Nygadehuset. Hvis man følger facebooksiden, som vi linker til nedenfor, er man altid opdateret på hvornår det falder i forhold til ferier og skæve helligdage.
”Nogen gang er vi 5 og andre gange er vi 15,” fortæller Mads, der er uddannet trommeslager Syddansk Musikkonservatoium i Esbjerg. Han er selv både er udøvende musiker og underviser, og så står han for jams flere steder i Sønderjylland.
”Kl. 19 har jeg rigget tangenter og trommesæt til, og så kommer folk typisk selv med bas, guitar og andre instrumenter. Mikrofoner og forstærkere er også klar. Så kan alle byde ind med ønsker og forslag og bare jam’e med – det er jo det det handler om.”
Sønderjylland Jam’er og Aabenjam har skabt grøde i musikernes netværk, så folk mødes til jams i Haderslev, Tønder og Sønderborg også.
”Det er OK også bare være med på en lytter i første omgang. Men som musiker er det superfedt lige at kunne hive fat i en bassist eller sanger man har mødt til jam.”
Er du nysgerrig? Så kan du Aabenjam på https://www.facebook.com/AabenJam/, og ellers bare dukke op første gang 23/1 2025 kl. 19 i spilloppen på 1. sal i NygadeHuset, Nygade 23 A, 6200 Aabenraa.
Teater i Aabenraa tænder den røde lampe igen
For 8-10 år siden så det sort ud for Teater i Aabenraa. Publikumstallet faldt og faldt, pressen gad ikke dække forestillingerne og man måtte skære på antallet af opførelser. Det var i det hele taget svært at finde optimismen for de frivillige der knoklede i bestyrelsen, for den vigende interesse, var del af en national tendens.
Derfor er det også en stolt bestyrelse der for fjerde gang må melde udsolgt. I maj var det Jytte fra Marketing er desværre gået for i dag, der tog kegler, i november fyldte De Urørlige med Preben Kristensen i hovedrollen salen, og nu er det for anden gang familieforestillingen Sallys Far, der også må melde alt optaget.
”Vi har drejet på rigtig mange håndtag, for at få publikum tilbage i teateret,” fortæller Dorthe Lindahl der ud over at dele formandsposten med Allan Bruhn, også er aktiv i hovedorganisationen Danmarks Teaterforeninger og bestyrelsen for Opera på Grænsen. DDen lokale forening har været meget opmærksomme på at få samlet en bred bestyrelse med forskellige kompetencer og stort netværk.
”Det handler rigtig meget om at være synlige og lytte til, hvad vores publikum efterspørger, men også om at give dem noget de slet ikke havde forventet, og oplevelsen af ”hov, kan teater også være sådan”: Det gør dem nysgerrige på den næste forestilling, fortsætter Dorthe, der helt konkret har være med til at undersøge publikums ønsker og vaner:
”Vi arbejder meget mere sammen på tværs af teaterforeningerne i grænselandet, end vi gjorde en gang. Publikum i hele landsdelen har været gode til at give os feedback, både når vi taler med dem og i det spørgeskema, som alle der er inde og se teater er blevet opfordret til bruge 2 minutter på at fylde ud på telefonen. Og så gør vi opmærksom på, når man kan nå en forestilling i fx Haderslev, hvis det ikke lige passede i kalenderen da den var i Flensborg, Tønder, Sønderborg eller Aabenraa.”
Publikums feedback afspejler, at Teater i Aabenraa har truffet nogle rigtige valg: ”Vi har fornyet vores repertoire, så der ud over de klassiske forestillinger også er mere eksperimenterende tiltag. Vi har også fået øjnene op for at børnefamilierne rigtig gerne vil teatret, og vi gør os umage for at finde forestillinger, der kan samle familierne på tværs af generationer om en fælles teateroplevelse.”
Noget der har være med til at få flere til at få øjnene op for scenekunsten, er den årlige gadeteaterfestival der afvikles i august i Aabenraa og på skoler i hele kommunen.
”Vi har indgået en aftale med Aabenraa Kommune, der gør at vi kan se tre år frem i tiden, og sikre os de rette forestillinger på rette tid. Vi oplever at folk planlægger deres ferie, skole- og arbejdstid så de kan nå ned og se forestillingerne, men også at folk der bliver overrumplede af de poetiske, sjove, overraskende gadekunstnere er taknemmelige og begejstrede. Og så er bestyrelsen selvfølgelig på gaden og dele programmer ud med alt det der foregår i resten af sæsonen.
At det giver pote, kan ses på billetsalget og på opbakningen. Hvis du vil se resten af repertoiret for i år skal du ind på www.teateriaabenraa.dk og du kan løbende blive opdateret via foreningens facebookside https://www.facebook.com/teateriaabenraa
Børn bygger sprogbroer med teater og fagter
Sommerfugl hedder ”Schemtterling” og Pindsvin hedder ”Igel”. Det ved de store børnehavebørn fra Kollund Børnehus godt. Ligesom børn syd for grænsen har de nemlig øvet sig på fagter og sange. Det sker som optakt til at de skal mødes på Friluftsscenen i Padborg og opleve både dansk og tysksproget teater om dyr, planter og natur sammen.
Teatertrupperne har skullet tilføje de fagter børnene har lært til deres forestilling. På den måde bliver der både er ord, sang og bevægelse til at hjælpe forståelsen på vej og legen på gled for både voksne og børn
Det er tidligere børnehaveleder Ingelise Toubier der i rollen som projektleder må holde tungen lige i munden, for at få forberedelser, fagtesange, forestillinger, busser, pædagoger, børn til at gå op i en højere enhed, og det er lykkedes med en bevilling på 147.000 kr. fra Region Sønderjylland-Schleswigs borgerfond. Heldigvis får hun god hjælp fra pædagogisk konsulent Tanja Kurz fra ADS-Kindergarten., og sammen er de sikre på at de institutioner der er med, får lyst til mere grænseoverskridende samarbejde, for når først man har prøvet det, ved man, at det sagtens kan lade sig gøre og giver store gevinster for sprog, kultur, leg og læring.
Dorthe Abrahamsen fra Teater Flyvende Prinsesse har bearbejdet forestillingen om Damen der blev et træ til det Dansk-Tyske projekt
Ansøgningslavine til Musikkens år 2025
Det var en spændt kurrateringsgruppe der kunne se ansøgningerne tikke ind op mod den første deadline for ansøgninger til musikkens år-puljen, som var 1. december.
Og interessen for at sætte aktiviteter i gang har været overvældende. Der er bevilliget 54 projekter i første runde, og stadig væk en halv million som er klar til næste frist den 1. april.
- Jeg er glad for, at vi med de første 54 projekter i Musikkens År kommer hele vejen rundt i Aabenraa Kommune, så vi får musikken og sangen bredt ud i nord, syd, øst og vest. Samtidig er jeg sikker på, at uanset hvilken musikalsk genre, man er til, så kan man finde et arrangement, der falder i ens smag. Musik og sang kan om noget favne bredden i kulturen, og det er enormt positivt, at vi med Musikkens År 2025 kan se frem til netop det, siger formand for Aabenraa Kommunes kultur- og fritidsudvalg, Signe Bekker Dhiman.
Allerede nu kan man på www.musikkensår2025.dk se koncerter og arrangementer der spænder fra jazz til Johnny Madsen-jam.
Det er også her du kan klikke ind og søge, hvis du selv har en aktivitet eller et arrangement i ærmet.
Pulje til Børn & arkitektur giver fyld i den Børnekulturelle Rygsæk
Statens Kunstfond savnede ansøgninger fra vores landsdel til puljen Børn, unge og arkitektur, og det behøvede de ikke sige to gange. Sammen med Planafdelingen strikkede Kultur og Fritid projektet Sans din Knopskudte skole sammen. Her kommer to af kommunens arkitekter, Frederikke Winther og Kasper Espersen, ud og åbner deres faglige værktøjskasse, og tager fat på skolebygningens tegninger, snit og materialer sammen med lærere og elever.
Forløbet taler selvfølgelig ind i matematik, men også ind i dansk, billedkunst og samfundsfag, for hvad siger hoved- og tilbygninger om den didaktik og pædagogik som de er skabt til? Hvad fortæller bygninger og indretning om en tids børnesyn og autoritet?
Forløbet har fået støtte på 46.500 kr. og bliver at finde i Den Børnekultureller Rygsæk, og resultaterne fremvises til Arkitekturens Dag den 6. oktober 2025.
Kulturministeriet forlader kulturaftalen, men samarbejdet fortsætter
Den danske kulturminister har fået vedtaget en lov om, at staten opsiger samarbejdet med kommunerne om regionale kulturaftaler, der har sikret statslig medfinansiering til samarbejder om udvikling af kultur i regionale fællesskaber.
Nedlæggelsen af kulturaftalerne vil i dog denne regeringsperiode ikke betyde en reduktion i de bevillinger til lokale kulturelle aktiviteter, som de danske kommuner bag kulturaftalerne får i dag, men herefter er fremtiden ukendt. Nu og her betyder det, at hvor ministeriet tidligere har engageret sig samarbejdet omkring i udbredelsen af kultur i hele landet, er det nu op til de lokale partnere.
De fire sønderjyske kommuner, der samarbejder i Kulturregion Sønderjylland-Schleswig, måtte derfor i efteråret tage stilling til, om de ville forsætte samarbejdet.
Haderslev, Sønderborg, Tønder og Aabenraa Kommuner sendte et fælles svar til ministeriet, hvor de beklagede at staten trækker sig. Opsigelsen af aftalen betyder, at stat og regionale samarbejder i ikke længere har rammer for at udveksle viden om lokale forhold. Ligeledes bekymrer det, at staten ikke har en platform der sikrer, at alle borgere, uanset geografi, har mulighed for at deltage i og nyde kulturelle aktiviteter af høj kvalitet.
Alle syv partnere - de fire danske og tre tyske - har dog besluttet at fortsætte samarbejdet, og har valgt to indsatsområder for den kommende aftale 2025-2028
Det første er Livskvalitet gennem kulturelle fællesskaber – med fokus på hvordan kunst, kultur og natur kan bruges til at øge livskvalitet og -mestring.
Det andet er På sporet af demokratiet – med fokus på hvordan især børn og unge kan få indsigt i demokrati som styreform og gennem kulturelle aktiviteter, kunst og kulturbaserede dialoger og ”praktivisme” kan arbejde med demokrati i miniformat.
Slots- og Kulturstyrelsen har bekræftet, at det i Kulturregion Sønderjylland-Schleswig kan indbefatte aktiviteter på begge sider af grænsen.
Folkemusik er én af de ting der bliver samarbejdet om i Kulturregion Sønderjylland-Schelswig