Gå til hovedindhold

Oldemorstoft

Besøg egns- og grænsemuseet Oldemorstoft i Padborg Oplev det særlige ved Sønderjyllands historie.

Oldemorstoft, tidligere Bov Museum, er et egns- og grænsemuseum beliggende i Padborg. Her fortælles historien om grænseegnen og dens landbrug samt historien om toldopkrævning og grænsebevogtningen igennem tiden. Museet er beliggende på den gamle frigård Oldemorstoft, der ligger i krydset mellem den gamle Hærvej og den senere Gendarmsti.

Gården Oldemorstoft kendes så tidligt som 1472, hvor den optræder i skattelister fra Flensborg. I 1484 blev en vis Henrik Lorenzen forlenet med gården. Han var jæger og således en af kongens mænd. Ifølge myten måtte Henrik gifte sig med den unge arving på gården, for at kunne overtage den.

I 1528 fik Henriks to sønner bekræftet gårdens friheder og slægtens ret til den igennem et egentligt privilegiebrev, og disse frigårdsprivilegier beholdt gården indtil 1864. På Oldemorstoft får du historien om gården og dens slægter igennem knap 500 år, hvor både konger, studehandlere og andet godtfolk havde deres gang ikke bare på Hærvejen, men sandelig også på gården Oldemorstoft.

 

Bovvej 2, 6330 Padborg

Tlf.: 7673 6436