Gå til hovedindhold

Holger Jes Hansen (1904-1984)

Læs mere om Holger Jes Hansen (1904-1984) i Aabenraa Kommune her.

Deutsch

English

Holger var 14 år gammel og kom fra gården Tinggård i Stubbæk. Han gik på Skibelund Efterskole, der lå nord for Kongeågrænsen, der adskilte Danmark og det dengang tyske kejserrige. Skibelund Efterskole lagde stor vægt på at deres elever fik forståelse for dansk kultur, og det var vigtigt for Holgers forældre, der var meget dansksindede og ønskede at deres børn fik en dansk opdragelse.

Holger deltog på pladsen foran Folkehjem den 17. november og står helt fremme i billedet. Hans grandonkel var H.P. Hanssen, så Holger har sikkert vidst hvor vigtig en dag det var.

I Holgers familie var den sønderjyske dialekt ikke noget forældrene brød sig om, og det var forbudt at sige MOJN til hinanden.

Du har nu to valgmuligheder:

  • Lytte til en dramatiseret lydfortælling "Drengen der ikke måtte sige MOJN" der er baseret på Holgers historie. Lydfortællingen er produceret af Sans-1 og Teatret Møllen for Aabenraa Kommune.
  • Lytte til et interview med Holgers datter Birgit Marie Kjær, der fortæller om sin fars oplevelser den 17. november 1918. Interviewet er lavet af Museum Sønderjylland for Aabenraa Kommune.