Gå til hovedindhold

Sensitiv – sensorisk profil

I vores hverdag bombarderes vores hjerne hele tiden med sanseindtryk fra verden omkring os og fra vores egen krop. Barnets nervesystem vil normalt reagere på de stimuli, som er vigtige i den aktuelle situation, imens de uvæsentlige stimuli bliver ignoreret.

Indhold

    F.eks. kan vi lukke af for lyden af en dryppende vandhane eller en knirkende dør, når vi sidder og skal koncentrere os, men derimod reagerer vi, når et andet menneske siger vores navn. Herved udviser vi en passende og hensigtsmæssig adfærd. Nogle børn kan være mere sensitive over for sanseindtryk, mens andre har brug for kraftigere stimuli for at mærke verden. Hvis sansemønstret påvirker barnets adfærd, kan det være nødvendigt at undersøge barnets specifikke måde at bearbejde sanseindtryk på.

    Som børnefysioterapeut kan vi afdække barnets sansemønster via udarbejdelsen af en sensorisk profil. Vi tager udgangspunkt i spørgeskemaet ”Sensory Profile”, der tegner et billede af, hvordan børn opfatter, håndterer og reagerer på de sanselige/sensoriske oplevelser, de møder i deres hverdag. Spørgeskemaet besvares af barnets nærmeste, typisk forældre og/eller personalet i barnets institution.

    På baggrund af en analyse og fortolkning af besvarelsen kan børnefysioterapeuten komme med konkrete forslag til tiltag i hverdagen.